20 West Chapelton Crescent, Bearsden

Victorian elegance, millennial comfort.

Number 20 is a modern home that will be very much in keeping with the grand Victorian sandstone properties that line West Chapelton Crescent.
 This two story stone villa echoes the scale and elegance of the street’s more established homes but, uniquely, it has been designed and created, rather than simply adapted, to meet the demands of modern living.

Victorian elegance, millennial comfort.

Number 20 is a modern home that will be very much in keeping with the grand Victorian sandstone properties that line West Chapelton Crescent.
This two story stone villa echoes the scale and elegance of the street’s more established homes but, uniquely, it has been designed and created, rather than simply adapted, to meet the demands of modern living.

Aesthetic and affordable.

As you’d expect from a home that has been designed by architects and built by craftsmen, it’s as practical and intelligent as it is aesthetic. Smart lighting and heating, with an energy efficient boiler that can be controlled remotely from your mobile, keep running costs low. While Lutron Grafik Eye mood lighting and hardwiring for SKY, Virgin or BT at all TV points, keep comfort and functionality high.

The open double carport has covered arcade links to the house – providing at once both shelter and charm with its double oak column detailing.

An upper wing for entertainment…

The ground floor has been created by the formation of two wings; with the impressive entertainment area in the upper wing and the more casual family living space in the lower. The light-filled formal living area will have direct access onto a south facing terrace surrounded by a stone-walled garden. Cleverly, the stone here will retain the heat from the sun even after it has set in the evening so guests can comfortably linger here for longer. Also on this level, there’s a study or optional fifth bedroom with an adjacent cloakroom and, across the hall, a pantry.

…and a lower wing for family living.

Half a flight down, the lower family wing has a spacious kitchen with a breakfasting terrace to the East. Thoughtfully, there’s off street parking to the side of the kitchen so you can unpack shopping more easily, as well as a separate, side access to the more functional section of the garden that serves as a drying green and children’s play area. The informal living area itself forms two natural sections; the winter end with the woodburning stove and cosy alcove and the summer one with patio doors to the paved terrace.

As big on personal space as communal space.

Upstairs, you’ll find four spacious bedrooms, two of which are en suite, and a family bathroom. The grounds have retained the best of this setting’s features too –  it remains secured by mature hedges and every single tree has been kept.